Blog’umun 200. yazısını beni kırmayarak sevgili Daron Yöndem yazdı. Aslında tek bir yazı yazacaktı, fakat Microsoft‘un Build Konferans‘ına katıldığı için bir yazı serisine dönüştü. Hergün izlenimlerini sizlerle paylaşıyor olacağım. Yazıların orjinallerini Daron Yöndem‘in kendi blog’undan da takip edebilirsiniz. Ayrıca twitter‘dan da takip etmenizi öneririm; @daronyondem
Söz Daron’da…
İtiraf etmek gerekirse her konferansta olduğu gibi :) Build’in de ikinci günü ilk güne kıyasla sönük geçti. Sabah başlayan Keynote Windows Server 8, Azure, ASP.NET 4.5 etrafında şekillendi. Windows Server 8 tarafında ben biraz esnedim açıkçası :) Eminim ki ITPro tarafında olanlar için, sistem uzmanları için heyecanlandırıcı birşeyler vardır ama bana biraz uzak bu konular. Ben hemen ASP.NET 4.5 tarafındaki birkaç nokta ile başlayyım gördüklerimi anlatmaya.
İlk dikkatimi çeken debugging tarafında aslında Visual Studio’nun sonraki sürümü ile alaklı bir nokta oldu. Görsel arayüz, arayüze ait çalışma zamanında yaratılmış HTML ve bu HTML’in yaratılmasını sağlayan arka plandaki kod, hepsi birbiri ile ilişkili bir şekilde navige edilebiliyor. Yani görsel “render” edilmiş HTML arayüzde bir nesneye tıklandığında onun yine render edilmiş HTML’deki tagi seçilip sonra da o tagin yaratılmasına neden olan arka plandaki kod otomatik olarak seçili geliyor. Bu neyin neden var olan hale geldiği gibi soruların çok hızlı cevaplanabilmesini sağlıyor.
Otomatik JavaScript ve CSS Minification
Bu gerçekten çok zekice ve güzel bir özellik! Artık projelerinizde CSS’lerinizi ve JavaScript dosyalarınızı bir klasöre toplar ve bu klasörün bir CSS veya JavaScript klasörü olduğunu belirtirseniz ASP.NET tüm CSS’leri ve JavaScript tek bir dosya haline getirim tek bir request ile istemciye gönderilebilmesini sağlamakla kalmıyor bir de bu kodları minimize edip (içlerindeki boşlukları vs çıkarmak gibi) performansın artmasını sağlıyor. Tüm bu mekanizmanın otomatik çalışıyor olması gerçekten muhteşem!
WebSockets
Keynote esnasında bu konunun çok derinlerine inilmese de WebSockets desteğinin ASP.NET 4.5‘te çok önemli bir yerinin olduğunun defalarca altı çizildi.
Socketler zaten bildiğim şeyler, işte tam onların Web’den kullanılabilir halleri ve sunucu ayağı ASP.NET ile beraber hazır olarak geliyor.
Team Foundation Service on Azure
TFS Hosted olarak da adlandırabileceğimiz TFS’in Microsoft tarafından bir servis olarak sunulması modeli Azure üzerinden gerçekleştiriliyor. Şu an için Build Konferansına katılan herkese birer hesap verildi. Yakın gelecekte genel bir betanın açılabileceğini tahmin ediyorum.
Böylece yukarıda gördüğünüz ve etkinliğin ilk günü her katılımcıya dağıtılan süprizi de öğrenmiş olduk :) Bu sürpriz TFS on Azure hesaplarının erişim bilgilerini içeriyormuş :)
Duyurulan başka neler var!
Gün boyunca duyurulan fakat çok detayına girilmeyen birkaç daha oldu. Onları da hemen aşağıda listeliyim :)
İşte ikinci gün de böyle geçti. Konferansın üçüncü gününde herhangi bir Keynote vs yok. O nedenle herhangi bir ek duyuru da beklemiyorum. Özetle artık heyecanlı günleri geride bıraktık :) Bundan sonra eldekilere bakacağız. Yeterince malzeme var gibi inceleyecek.
Görüşmek üzere!
Senior Software Engineer, @Microsoft
Ada ve Ege'nin babası ;)
Makale Adedi: 484