Bug - Debug

Programcılık jargonunda, yazılımda bulunan hatalara “bug”, bu hataları ayıklama işlemine ise “debug” denir.

Kelimenin ingilizce karşılığı olarak, bug: böcek, debug ise böcekten arındırmak demektir.

Bug ve debug kelimelerinin hata ve hata ayıklama anlamında kullanılmaya başlanmasının hikayesi çok ilginçtir.

Şuradan detayına ulaşabileceğiniz wikipedia yazısı’na göre, bug kelimesinin, “yazılımda hata” anlamında kullanılmaya başlanması 1842 yılına kadar uzanır.

Ama bug ve debug kelimelerinin, yazılım’da hata ve yazılımı hatalardan arındırma anlamlarında “popüler” olarak kullanılmaya başlanması, 1947 yılından sonra gerçekleşir.

Wikipedia’daki Debug konusunda detaylarına ulaşabileceğiniz yazıya göre, Harvard Üniversitesinde MARK II bilgisayarı üzerinde çalışmakla görevli Amiral Grace Hopper, bu tarihte, nedense bilgisayarın istenildiği gibi çalışmadığını farkeder.

Devasa bir oda büyüklüğünde olan bu bilgisayarda, soruna neyin yol açtığını bulmak için çalışırlar ve sonunda bulurlarda.

Bilgisayarın F Panelinde bulunan devrenin, 70 numaralı rölesine moth (bir çeşit kelebek) girmiş ve hem kendisini, hem de devreyi yakmıştır.

Böceğin devreden çıkartılması ve gerekli tamiratın yapılmasından sonra, bilgisayarın günlük kontrol defterine, sorunu bulduklarını ve çözdüklerini, 9 Eylül 1947 sayfasına, saat 15:45’te yazarlar:

“First actual case of bug being found” (“Böceğin ilk vakası bulunmuştur”).

Ve röleden çıkarttıkları böceği bantla sayfaya yapıştırırlar.

Washington D.C.’ye yolu düşenler National Museum of American History‘de saklanan bu ünlü sayfayı görme şansına erişecektir. Her ihtimale karşı, gidemeyenler için :

Kaynak : Wikipedia (Bug), Wikipedia  (Software Bug), Wikipedia (Amiral Grace Hopper)

blog comments powered by Disqus

Engin Polat hakkında

Senior Software Engineer, @Microsoft

Ada ve Ege'nin babası ;)

Kategoriler

İstatistik

Makale Adedi: 484

Creative Commons Lisansı