.Net ortamında veriye erişim modeli olarak kullanabileceğimiz iki seçenek vardır; Bağlantılı (Connected) ve Bağlantısız (Disconnected) Ortam.
Projenin kaynak kodlarını buradan download edebilirsiniz.
Kaynak kodlara baktığınızda görebileceğiniz gibi, proje tek form’dan oluşuyor. Formun Load event’inde, AdventureWorks2008R2 veritabanına bağlantı açılıyor ve PR_TABLO_LISTESI procedure’ü çalıştırılıyor.
PR_TABLO_LISTESI procedure’ünün kodları;
CREATE PROCEDURE PR_TABLO_LISTESI AS DECLARE @T TABLE (TABLO_ADI VARCHAR(100), SATIR_SAYISI INT)
INSERT INTO @T EXEC sp_msForEachTable ‘SELECT ‘’?’’, COUNT(*) FROM ? WITH (NOLOCK)’
SELECT * FROM @T ORDER BY SATIR_SAYISI DESC
Gördüğünüz gibi, procedure’ün yaptığı çok fazla birşey yok. Pek fazla bilinmeyen ve dökümante edilmemiş sp_msForEachTable sistem prosedür’ünü kullanarak veritabanında bulunan her tablonun ismini ve satır sayısını döndürüyor.
Bu sistem prosedür’ünün nasıl kullanıldığını başka bir yazıda anlatmayı planlıyorum. (Eminim BilgeAdam’daki öğrencilerim bu prosedür’ü hatırlayacaklardır)
Form’un Load eventinin devamında, prosedür’den dönen liste (tablo isimleri ve satır sayıları) lvTablolar ismindeki ListView component’ine dolduruluyor.
cmbTekrarAdet isimli combobox’da yer alan (5 Adet, 10 Adet, 20 Adet) elemanlarından varsayılan olarak 10 Adet elemanı seçili olarak geliyor. Bu combobox, testin peşpeşe kaç defa tekrar edeceğini belirliyor. Böylece bilgisayardaki anlık performans değişikliklerine karşı önlem almış oluyoruz.
Yarış Başlasın Butonunun Click event’inde, yeni bir Thread nesnesini YarisBaslasin() methodunu çalıştıracak şekilde oluşturuyoruz ve başlatıyoruz.
YarisBaslasin() methodunu Arayüz’den (User Interface : UI) ayrı bir thread’den başlatarak, test süresince formda oluşacak kilitlenmeleri önlemiş olduk.
Method’un içerisinde DataTableHesapla() ve DataReaderHesapla() methodları çağırılıyor.
Bu methodlarda TekrarAdet defa (cmbTekrarAdet kontrolünden geliyor) SqlConnection açılıyor, ListView’da seçili tabloya SELECT çekiliyor ve dönen kayıtların üzerinde tek tek geziliyor.
Son olarak, DataTable ve DataReader nesnelerinde bu işlemlerin ne kadar sürdüğü karşılaştırılıyor ve sonuç ekranın altındaki bir label’da gösteriliyor.
Süre ölçmek, ADO.NET Connected ve Disconnected Environment’ı karşılaştırmak için tek başına kullanılacak bir yöntem değil. Fakat en azından bir fikir verebilir.
Senior Software Engineer, @Microsoft
Ada ve Ege'nin babası ;)
Makale Adedi: 484