HTML5 video element özellikleri

Web sayfalarında multimedia oynatmak için HTML5 ile yeni birkaç element ve Javascript API hayatımıza girdi.

Bu makalede HTML5 ile yeni gelen <video> element’ini inceleyeceğiz. Hemen yeni bir html sayfası oluşturalım ve video elementini incelemeye başlayalım.

Visual Studio Code editörünü açalım ve istediğimiz dizinde video.html dosyasını oluşturalım, içerisine en temel HTML5 kodlarını aşağıdaki gibi ekleyelim;

Öncelikle <body></body> tagları arasına yeni bir <video></video> element ekliyoruz. Sayfayı kaydedip tarayıcıda açtığımızda ekranda herhangi bir şey görmüyoruz, çünkü hiçbir özellik verilmemiş olan video elementi ekranda gözükmez.

Basitçe video elementine src attribute tanımlayarak sayfada video‘nun görüntülenmesini sağlayabiliriz, örneğin;

Sayfayı tarayıcıda açtığımız zaman, video‘nun orjinal boyutlarında siyah bir dörtgen görmemiz lazım;

Fakat bu noktada video‘yu başlatmak, durdurmak, ses seviyesini değiştirmek gibi şeyleri yapamıyoruz. Eğer video elementine controls attribute ekleyecek olursak, video‘yu başlatabileceğimiz, durdurabileceğimiz, ilerlemesini takip edebileceğimiz çeşitli butonlar video’nun altına eklenecek, örneğin;

Farklı tarayıcılar farklı video formatlarını desteklerler, yukarıdaki örnekte olduğu gibi eğer sadece mp4 formatını kullanacak olursak bazı kullanıcılar video’yu izleyemeyecekler.

Sayfada video elementinin src attribute’ünü kullanmak yerine, source elementinden birkaç tane kullanabiliriz, böylece birden fazla formatta aynı video’yu video elementine ekleyebiliriz, örneğin;

Artık mp4, webm ve ogg formatlarından birini destekleyen tüm tarayıcılarda videomuz oynatılabilecek. video element içerisine istediğimiz kadar format için istediğimiz kadar source element ekleyebiliriz.

Eğer video‘nun orjinal boyutlarında değil, bizim istediğimiz boyutlarda ekranda görüntülenmesini istiyorsak, yapmamız gereken video elementine width ve height özelliklerini vermek olacak, örneğin;

Eğer video’nun orjinal boyutları ile orantılı boyut belirlersek, video ilgili alanda gösterilir, eğer orantılı boyut belirlemezsek, video ilgili alanın ortasına gelecek şekilde boyutlandırılır, soldan-sağdan veya üstten-alttan kalan boşluklar siyah renk ile doldurulur.

Birçok tarayıcı, sayfadaki video elementinde bulunan video’yu önceden yüklemeye başlar, böylece video oynatılacağı zaman kullanıcı bir miktar yüklenene kadar beklemek zorunda kalmaz.

İstersek bu özelliğin farklı şekilde davranmasını video elementinin preload özelliğine vereceğimiz değer ile sağlayabiliriz.

preload=”none”

Bu durumda, video başlatılana kadar ekranda hiç yer kaplamayacak, siyah arkaplan gözükmeyecek, video uzunluğu dakika/saniye cinsinden bilinmeyecek. Video başlatıldığında video’nun boyutu bulunacak ve boyutu kadar yer kaplamaya başlayacak.

Mobil cihazlarda görüntülenecek video’lar için tavsiye edilen özellik budur. CSS ile video’nun görüntüleneceği alana stil verip, video başlatılana kadar hiç yüklenmemesi sağlanabilir.

preload=”metadata”

Bu durumda, video’nun ne kadar büyük olduğu bilgisi otomatik olarak okunur ve gerekli alanı kaplamaya başlar. İstersek CSS ile stil verebiliriz, vermesek bile en azından video alanı, dakika/saniye cinsinden uzunluğu sayfada gözükür.

İstersek autoplay özelliğini kullanarak, video’nun sayfa açıldığında otomatik olarak oynatılmaya başlanmasını da sağlayabiliriz, örneğin;

Ayrıca loop özelliğini kullanarak, video’nun sonuna gelindiğinde otomatik olarak başa dönerek tekrar oynatılmasını sağlayabiliriz, örneğin;

Eğer video alanının video oynatılana kadar siyah kalmasını istemiyorsak, poster özelliğini kullanabiliriz, örneğin;

Eğer video’nun sessiz oynatılmasını istiyorsak, muted özelliğini kullanabiliriz, örneğin;

Böylece, kullanıcı video’nun sesini açmadıkça, video sessiz olarak oynatılacaktır.

İlgili diğer makaleler

blog comments powered by Disqus

Engin Polat hakkında

Senior Software Engineer, @Microsoft

Ada ve Ege'nin babası ;)

Kategoriler

İstatistik

Makale Adedi: 484

Creative Commons Lisansı