Windows 10 UWP uygulamasında MediaEditing ile resimlerden video oluşturmak

Bu makale’de ilginç bir uygulama yazarak, 10 adet resim ve 1 adet mp3 dosyasından 1 adet video üreteceğiz.

Aşağıdaki projeyi geliştirirken ihtiyacımız olacak örnek dosyaları aşağıda paylaşıyorum;

relaxing.mp3

Hemen yeni bir Blank App (Universal Windows) proje oluşturalım;

MainPage.xaml dosyasını açalım içerisindeki kodları aşağıdaki şekilde güncelleyelim. Böylece ekranda bir Button nesnesi gözükecek, üzerine tıklandığında resim ve ses dosyaları kullanılarak bir video oluşturulacak, oluşturulan video dosyası Button‘un hemen altına eklediğimiz MediaElement nesnesinde oynatılacak.

MainPage.xaml.cs dosyasında Button_Click() methodunu oluşturmalıyız;

Yukarıdaki kod bloğunda öncelikle MediaComposition sınıfından yeni bir değişken oluşturuyoruz. Böylece istediğimiz kadar resim, ses veya video dosyasını bu composition değişkenine ekleyerek yeni bir video oluşturabileceğiz.

Package sınıfının InstalledLocation property‘sinden erişebildiğimiz GetFolderAsync() methodu ile projenin istediğim dizinine erişebiliyor, GetFilesAsync() methodunu kullanarak içindeki dosyaları elde edebiliyoruz.

MediaClip sınıfının static CreateFromImageFileAsync() methodunu kullanarak TimeSpan sınıfı aracılığıyla belirlediğimiz süre kadar videoda görüntülenecek resimleri composition değişkenine ekliyoruz.

BackgroundAudioTrack sınıfının static CreateFromFileAsync() methodunu kullanarak videonun arkaplan sesi olacak ses dosyalarını composition değişkenine ekliyoruz.

ApplicationData sınıfının LocalFolder property‘si aracılığı ile erişebildiğimiz CreateFileAsync() methodu aracılığıyla video.mp4 isimli dosyayı oluşturuyoruz, ikinci parametrede CreationCollisionOption.GenerateUniqueName değerini verdiğimiz için aynı isimli bir dosya zaten dizinde varsa dosyaya yeni bir isim verilecek.

MediaComposition sınıfının RenderToFileAsync() methodunu kullanarak, resim ve ses dosyaları eklediğim composition değişkeninden video oluşturuyoruz.

Ekranda yeralan MediaElement nesnesinin SetSource() methodunu kullanarak oluşturduğumuz video dosyasını yüklüyor, Play() methodunu kullanarak ekranda oynatmaya başlıyoruz.

Bu makalede verdiğim resim ve ses dosyalarını kullanarak oluşturulan videoyu aşağıda izleyebilirsiniz;

İlgili diğer makaleler

blog comments powered by Disqus

Engin Polat hakkında

Senior Software Engineer, @Microsoft

Ada ve Ege'nin babası ;)

Kategoriler

İstatistik

Makale Adedi: 484

Creative Commons Lisansı